Erkende sledehondenrassen

posted in: Informatie | 0

Foto Michael Hess

De Siberische Husky

De Siberische Husky stamt oorspronkelijk af, zoals de naam al doet vermoeden, uit Siberië, waar hij door de Chukchi als sledehond werd gebruikt. Het is een sledehond die bij uitstek geschikt is voor het afleggen van grote afstanden met een hoge gemiddelde snelheid. De ogen mogen bruin of blauw zijn, één van ieder der kleuren is ook toegelaten. De siberische husky staat bekend om zijn enorme uithoudingsvermogen en vereist derhalve zeer veel beweging.

Foto Philip Van Craeyevelt

De Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute werd oorspronkelijk ‘Mahlemut’ genoemd, naar de inheemse Mahlemut eskimo’s in Alaska. Hij werd voornamelijk gebruikt als sledehond, maar bewees ook zijn diensten bij de jacht.

De Malamute is bij uitstek geschikt voor het trekken van zware vrachten en is door zijn zware, krachtige bouw geen hond voor hoge snelheden. Als sledehond is de Malamute het best geschikt voor longtrails. In de snelheidsraces worden de Alaskan Malamutes ingedeeld in de langzamere klassen. Net als andere poolhonden is hij bijzonder schoon met zijn altijd frisse vacht. Natuurlijk eist deze grote, sterke hond veel beweging.

Foto Chelly De Wilde

De Samojeed

Afkomstig uit het Noorden van Rusland had de samojeed buiten het trekken van lasten ook nog een andere taak, namelijk het hoeden van rendieren. De Samojeed is een opgewekte werker die ten opzichte van de husky met iets kortere gangen loopt. De Samoyeed wordt ingedeeld in de klasse van de iets langzamere honden.

Net zoals de andere sledehonden heeft ook de samojeed veel beweging nodig en vraagt zijn mooie lange witte vacht om regelmatige verzorging.

Groenland Hond

De Groenlandhond komt zoals zijn naam zegt oorspronkelijk uit Groenland, maar ook de kuststreken van Canada, waar hij door de lokale bevolking zowel werd gebruikt voor zwaar sledehondenwerk als bij de jacht. Een ras dat onder de zwaarste klimaat omstandigheden werd gevormd en dat tegen de meest barre levensomstandigheden raakte opgewassen. Als sledehond is de Groenlandhond ongetwijfeld het meest op zijn plaats in een longtrail wedstrijd. De Groenlandhond is een intelligente, eigengereide hond, die veel aandacht en beweging eist.